Blogg | Opplæring

Hvordan man setter på Monil-klaven

Vi ønsker å gi deg veiledning for å sette på Monil sine klaver, da dette gir en solid start på beitesesongen.

Ann Elinor Aasen
Sjef for bondesuksess/Head of Farmer Success

Etter du har bestilt Monil klaver er mye av jobben gjort. Du kjenner godt til problemstillingene klavene skal hjelpe deg med, men problemstillingen med å montere Monil-klavene føles nok mer ukjent. Vi ønsker å gi deg veiledning for å sette på klavene, da dette ikke er så vanskelig som det høres ut! I bloggposten under går vi gjennom en forenklet versjon av det som også finnes i brukermanualen.

Tanken bak designet på låsen vår var å gjøre det så lite plagsomt som mulig å ta klaven på rundt halsen på dyret. Noen kyr skvetter lettere enn andre, og du kjenner nok allerede på om du burde bruke fanghekk, eller om det går greit uten. Noen flokker er roligere enn andre. De aller roligste kyrne får klaven på under ett minutt. Alt kommer an på hvordan flokken er, og hvordan hvert enkelt dyr oppfører seg.

Du må gjøre det som passer best for deg og dyrene dine, men her skal vi gå gjennom det vi har funnet ut er en smart måte å få halsbåndet på basert ut fra det vi har erfart. Og ja – det er en video og kort oppsummering på slutten!


Montering av klave på dyr

God planlegging hjelper lenge når man skal begynne å sette klavene på dyrene. Når man er klare med klavene er tiden inne for å trykke på knappen til det blinker grønt.

Man monterer låsen på den ene reimen, og setter klaven over halsen med låsen montert på reimen lengst fra deg. Nå er et godt tidspunkt å se etter at nummeret på klaven er vendt fremover.

Det er lurt å legge klaven ganske langt opp mot ørene. Fest den siste reimen og sørg for at begge ender stikker like langt ut fra låsen.

Sjekk at klaven sitter løst nok. En god sjekk er å løfte klaven fra toppen og se om du får hele håndflaten din lett under den elektroniske enheten på toppen. Merk at klaven vil være slakere når dyret bøyer hodet ned enn ellers. Ettersom dyret beveger seg, vil låseknappen gå ut etterhvert hvis ikke du fikk det ikke helt til på forsøket.

Sjekk av Monil klave nok plass

 

God dyrevelferd og montering av klave

Gummibåndet skal sitte behagelig på dyret.

Klaven kan i gitte situasjoner, slik som ved lek, knuffing ol. havne opp ned eller på siden, men låsens vekt gjør at den vil gjenopprette sin posisjon av seg selv. Dette er helt normalt, og er ikke tegn på feilmontering eller funksjoneringsfeil.

Dyrene må være gamle nok til å kunne lære seg - og ikke minst forstå - signalene fra klaven. Vi anbefaler ikke å bruke utstyret på dyr som er yngre enn 6 måneder. Ungdyr vokser jo fort! Klaven må etterjusteres etterhvert som dyret vokser.

 

En rolig start med opplæring av dyrene

Og her kommer det viktigste: La dyrene få tid til å tilpasse seg å gå med klaven før du igangsetter opplæring. Gjør ettersyn ved å sikre at klavene er riktig montert, og at de sitter riktig vei. Dette er en gylden mulighet til å bli bedre kjent i appen!

 

Hvordan man monterer bjelle på lås

Noen ønsker å kunne bruke bjelle med klaven– faktisk så har nærmere 50% av brukerne våre en plan om å kombinere bjelle med klaven! Dette har vi tatt med oss i designet av klaven. Slik monterer man bjella på klaven:

Klave fra Monil egnet til bjelle


Tre trinn for å sette på Monil-klaven

For å sette på Monil-klaven kan du følge tre enkle steg:

  • Monter låsen på den ene reimen. Når du skal få tak i reimen under nakken på dyret er det enklest når låsen er montert på reimen lengst fra deg.
  • Sett klaven over halsen på dyret med nummeret på klaven vendt fremover.
  • Sjekk at klaven sitter løst nok til at den kan roteres fritt rundt halsen ved å kun bruke håndmakt. En god sjekk er å løfte klaven fra toppen og se om du får hele håndflaten din lett under den elektroniske enheten på toppen.

Se videoen vår på Instagram som viser et visuelt eksempel på hvordan du kan montere klaven eller besøk bloggen vår for å lære mer om Monil.

Sist oppdatert 26.4.2024