Digitalt beitekart for turgåere

Eivind Buhaug
Farmes success

Endelig er det her! Etter tilbakemeldinger fra bønder som beiter i populære turområder og hyttefelt, lanserer vi et digitalt beitekart som gir turgåere oversikt over hvor storfe med Monil-klaver befinner seg.

Målet er enkelt: gjøre det tryggere å ferdes i utmark for både folk og fe. Med dette kartet håper vi å redusere risikoen for uheldige møter mellom mennesker, hunder og storfe, samtidig som vi bevarer den gode sambruken av naturen.

 

Slik fungerer kartet

Beitekartet vil la alle som ønsker det få en oversikt over hvor dyr med virtuelle gjerder fra Monil oppholder seg. Kartet vil gi deg posisjonen på dyr som bruker Monilklaver innenfor en radius på 30 km fra der du er. Tilgang til dette kartet vil du finne ved informasjonstavler, turistinformasjon og der dyreeiere selv ønsker å henge det opp.

 

Viktig hjelpemiddel

Nå leverer begge de norske tilbyderne av virtuelle gjerder digitale beitekart, selv om tilgangen til disse er på to forskjellige nettsteder, så vil det uansett gi deg muligheten til selv å finne ut hvor det er dyr i det området du ønsker å gå på tur.

Storfe med virtuelle gjerder går ofte uten bjelle, og kan være vanskelige å høre før du har kommet helt innpå flokken. Derfor vil et digitalt beitekart gjøre det enklere for deg som turgåer å unngå disse områdene. Men det er viktig å bemerke at ikke alle dyr som beiter i utmark dekkes opp av disse kartene, slik at man fortsatt må bruke sansene sine ute på tur om man vil unngå å støte borti en flokk.

Foto: Kari Myhre


Skei Seterlag tok grep: kjøpte 100 klaver

Anders Hole Fyksen i Skei Seterlag AS er en av brukerne som har ønsket et digitalt beitekart fra Monil velkommen. For å redusere uønskede hendelser med ammeku i Skei sentrum kjøpte Skei Seterlag inn 100 Monilklaver i 2024. Seks beitebrukere delte på disse og kunne ved hjelp av virtuelle gjerder sørge for at dyrene ikke fikk tilgang til sentrumsområdene og de tettest utbygde hyttefeltene. Småfe og melkeku har fortsatt mulighet til å beite som vanlig i disse områdene.

 

“Nå kan endelig de som ønsker å gå tur i områdene rundt Skei, og andre steder, få kontroll på hvor ammekua vår og andre storfebesetninger som bruker Monil oppholder seg og kan velge å legge turen sin rundt flokken i stedet for rett i gjennom.”

 

Det er typisk ammeku med kalv som kan være skummelt å møte i et beiteområde. De har et sterkt morsinnstinkt og vil beskytte kalven sin fra potensielle farer.

 

"Ei ku løper fort, og om du er på tur med hund eller et lite barn som kua oppfatter som en trussel, kan det oppstå uheldige situasjoner. Dette ønsker vi å gjøre noe med, og vi har derfor invistert i virtuelle gjerder for å holde ammekua vekk fra de mest trafikkerte områdene på Skei."

 

Et ønske som ble til virkelighet

"Vi var klar over at Monil ikke kunne tilby et digitalt beitekart for besøkende og turgåere når vi kjøpte klaver, men spilte dette inn som et sterkt ønske når vi valgte Monil. Det er gledelig å se at Monil har gjort noe med dette ønsket og nå lansere et digitalt beitekart."

 

Foto: Kari Myhre

Ønsker du at folk skal kunne se hvor dyra dine beiter?

I dette skjemaet kan du frivillig dele hvor dyrene dine beiter med andre folk. Du kan også bestille laminerte plakater som du kan henge opp i terrenget for å gi turgåere muligheten til å se dyrene.

Trykk her for å gå til skjema

Sist oppdatert 17.7.2025