Fra slitne gjerder til smart og gjerdeløs beitedrift på Hadeland
Kunderågiveren Trond er Angusbonde på Hadeland. Her deler han sine tips til de som lurer på om de skal kjøpe virtuelle gjerder.


Da Monil sin kunderådgiver Trond Alm først hørte om Monil, tok han kontakt med salgssjefen Oliver for å høre mer om produktet. Han fortalte om sin besetning som beiter i Brandbu og Tingelstad almenning. Etter mange år med færre som beiter i området, begynte det å bli dårlig med beitegjerder.
“Jeg hadde mange rømninger inntil naboer. Ingen av dem er interessert i å holde gjerdene som går inn mot utmark i orden.”
Han trengte en løsning uten å investere for mye tid og penger i fysiske gjerder. Da var Monil en selvfølge for å kunne fortsette med beiting i det området.
Kunderådgiveren fra Hadeland
I dag har Trond 50 klaver på egne dyr og er en av fem av Monil sine kunderådgivere. Han gir solide råd når brukere ringer for å få svar på spørsmålene sine. Han trives også på messer og i samtale med potensielle kunder. Som aktiv bonde kan han vise frem sitt eget kart – i sanntid. Kundene som besøkte Monil på Dyrskun eller Agroteknikk i fjor husker kanskje at han kunne vise i appen at klavene fortsatt hadde batteri – selv i november.

Bruker 4000 hektar med utmark
Når beitesesongen starter, benytter Trond seg av utmarka rundt seg. I praksis disponerer han 40000 mål – mer eller mindre alene.
Virtuelle gjerder gjør hverdagen enklere. Han vet alltid hvor dyrene er. Og når høsten kommer, bruker han Monil aktivt i sankeprosessen. Hver dag flytter han gjerdet litt og litt.
“Jeg flytter gjerdet etter dem når de naturlig kommer nærmere gården. Jeg har god dekning i området, så endringene skjer umiddelbart.”
Angus siden 1990
Trond tok over gården circa 1990. Da var det sau på bruket, men han valgte å bytte til Angus. I dag har han omtrent 50 dyr.
“Nå er det veldig få som driver med beitedyr i området. Vi er blitt færre. Det har vært generasjonsskifter og mange som har valgt faste jobber istedenfor gårdsdriften. Det er ikke nok penger i beitedrift til at folk satser.”

Når gjerdene svikter, stopper drifta opp
Vi spurte Trond hva slags råd han har til bønder som vurderer virtuelle gjerder. Han svarte:
“De kan tenke på hvor mye jobb det er å sette opp og vedlikeholde gjerder. Hvem skal gjøre den jobben fremover? Det er mye jobb å sette opp nye gjerder og holde de i orden. Det finnes mange elendelige gjerder rundt omkring!”
Vedlikehold av fysiske gjerder er en av de største hindringene for å drive med beitedyr. Det er et landsdekkende problem. Etter en hard vinter med vindfall er det en tung oppgave å reparere gjerdene i vårens mest hektiske periode. Og som Trond sier – de fleste har rett og slett ikke tid.
Bedre forhold med jegere
Trond ser også en annen fordel med virtuelle gjerder – forholdet til jegere i området.
“I sankingen, kan jeg samarbeide med jegerne om de eventuelle dyrene som er igjen i utmarka, da vi kan se på appen hvor de befinner seg.”
Ingen tvil
“Det er ikke tvil om at det i framtiden er virtuelle gjerder som gjelder.”
Klar for å være med i fremtiden? Bestill virtuelle gjerder i dag og opplev en gjerdeløs beitedrift.