Blogg | Opplæring

Hvordan lykkes med opplæring

Hvordan gjennomfører man en grundig opplæring av dyr med Monil sine klaver? Denne guiden går gjennom tre faser for å lykkes med Monil sitt system.

Dyr på beite med klaver fra Monil
Dyr på beite med klaver fra Monil
Ann Elinor Aasen
Sjef for bondesuksess/Head of Farmer Success

Nå har du fått klavene, satt de på dyrene og er nå klar til å komme i gang. Hurra!

Å ha en grundig treningsperiode er avgjørende for å oppnå en suksessfull beitesesong og unngå uforventede hendelser. Dyrene trenger tid til å tilpasse seg den nye teknologien. Gjennom en grundig treningsperiode lærer dyrene å reagere kun på signal, noe som gir en hyggelig beitesesong. I tillegg gir en godt planlagt opplæringsperiode mulighet til å finne ut hva som fungerer best for flokken og beitesesongen for øvrig.Etter at en del kunder har kommet i gang, har vi samlet erfaringer og organisert opplæringsperioden inn i tre forskjellige faser: tilvenning, eksponering og kontroll.


Fase 1: Tilvenningsfase


Etter at klavene er påskrudd og satt på dyr, skal de slippes på et treningsområde med rikelig fôr og vann. La det virtuelle gjerdet være deaktivert i denne fasen.


Treningsområdet bør ikke være for stort, og et eksempel på størrelse er 50x50 meter for opplæring av 10 dyr.


Du er klar til neste steg når flokken er komfortabel med å ha på klaven, og det er ro i flokken. Det kan ta fra minutter til timer, og varierer fra flokk til flokk.


Fase 1 med opplæring

Fase 2: Eksponeringsfase


Tegn opp et virtuelt gjerde som ligger 10-20 meter på innsiden av det fysiske gjerdet. Start gjerne med virtuelt gjerde på kun 1 side av området.


Legg til alle klavene i gjerdet du har tegnet. Dyrene må være minst 3 meter innenfor gjerdet for at det skal være aktivert på klaven.


Det fysiske gjerdet sørger for at dyrene raskt trekker seg tilbake til Monil-gjerdet etter å ha krysset grensen. Hvis det er god plass og dyrene har mulighet til å forbli på feil side av det virtuelle gjerdet, tar treningen lengre tid.


I denne fasen må alle dyrene bli kjent med hvordan det virtuelle gjerdet fungerer flere ganger. Denne fasen kan vare i flere dager til dyrene har lært å snu på første lydsignal.


Fase 2 opplæring



Fase 3: Kontrollfase


Etter 3-5 dager med trening burde du flytte det virtuelle gjerdet.


Du bør tegne virtuelle gjerder på flere sider av treningsområdet, og til slutt kan alle fysiske gjerder fjernes, slik at dyrene kun er avhengige av lydsignalene. Et godt mål for å se om opplæringen er vellykket er at over 70% av hendelsene er lyd, og man har sett dette etter å ha flyttet det virtuelle gjerdet.


Når de er opplært, kan du overføre dem fra treningsområdet til virtuelle beitemarker. Håndtering av skift i virtuelle beitemarker bør gjøres rolig og med minimal stress for dyrene for å forhindre flukt.



Fase 3



Opplæring over tid


En ny teknologi og nye systemer krever mer tid å lære; det er helt normalt. Det er derfor support-telefonen vår er åpen i hverdagene, og support@monil.com blir besvart innen 24 timer. Vi svarer gjerne på spørsmål du skulle ha rundt klavene våre eller bare høre hvordan det går.


Vår brukermanual er alltid tilgjengelig på: https://monil.com/support.


Sist oppdatert 7.6.2024