Bruk Monil | Opplæring

Kom i gang med Monil

Følg disse enkle trinnene for å lære hvordan du aktiverer halsbåndet, kobler det sammen med appen og kommer i gang med dine første beiter.

Hva er et virtuelt gjerde?

Monil sitt virtuelle gjerde lar deg velge hvor dyrene dine skal beite ved hjelp av en elektronisk klave og en app. Du tegner et område hvor dyret skal oppholde seg i appen, og klaven vil holde dyret der ved hjelp av lyd og strømsignaler.

Systemet fungerer ved at en lyd spilles av når dyra nærmer seg det virtuelle gjerdet. Når de går for langt vil de få et mildt støt. For at dyra skal forstå signalene er det viktig at du trener dem opp ved å følge våre anvisninger på denne siden. I vanlig drift vil dyret reagere først og fremst på lydsignaler, og strømsignaler vil sjeldent benyttes.

 

Monil sitt system

Når du kjøper et virtuelt gjerde av Monil vil du motta en pakke med elektroniske klaver, ladeadapter og få tilgang til vår mobilapplikasjon.

 

Den elektroniske klaven

Klaven består i hovedsak av tre deler: en plastklave, den elektroniske enheten, og festemekanismen. Når du mottar produktet vil den elektroniske enheten sitte montert på plastklaven.

Monil klave

Plastklaven holder elektronikken festet på dyret. Denne har innebygget to elektroder som fører strøm til dyra.

Den elektroniske enheten sitter på toppen av plastklaven og er “hjernen” til systemet. Her finner man også det innebygde batteriet som lades av solcellene på toppen.

Festemekanismen sørger for at klaven er trygt festet rundt nakken på dyret. Den er designet for å være litt tyngre enn resten av klaven slik at den elektroniske enheten holder seg på toppen. På festemekanismen er det også mulighet for å feste på tradisjonelle bjeller.

 

Batteri og lading

Batteriet på klaven er designet for å kunne holde seg i drift minst hele beitesesongen fra midten av mai til midten av september. For å gjøre dette bruker vi opplading ved hjelp av solcellepaneler. Merk at batteritid og lading vil påvirkes av ytre faktorer som:

 • Solforhold
 • Vegetasjon
 • Størrelse på det virtuelle gjerdet
 • Aktivitetsnivået til hvert enkelt dyr
 • Dekning til mobilnett

Solforhold og vegetasjon har spesielt stor innvirkning på ladingen, men i de fleste situasjoner hvor solcellepanelet har “fri sikt” til himmelen vil den generere nok strøm til å lade batteriet. Merk at solforhold kan rangeres fra best til verst:

 • Direkte sollys
 • Gråvær
 • Blå himmel
 • Skygge (tett vegetasjon)

Dersom solcellepanelet aldri ser noe annet enn en skygge (som for eksempel ved beite i veldig tett skog), vil klaven basere seg på batteriet alene. I slike situasjoner vil batteriet holde 3-4 uker, og vi kan ikke garantere for at klaven vil holde seg påslått hele sesongen.

Ved lavt batterinivå kommer funksjonaliteten til å begrenses. For eksempel vil oppdateringer av posisjonsdata sendes sjeldnere. Hvis batteriet går tom for strøm vil klaven slå seg av, og slås automatisk på når batteriet er tilstrekkelig oppladet.

For å gjøre produktet mest mulig vanntett og robust er det ikke mulig å skifte batteriet. Vi har derimot jobbet for at batteriet skal holde hele sesongen, og dermed skal ikke batteribytte være nødvendig.

For å lade opp batteriet manuelt kan du bruke adapteren som følger med klavene.

 

Posisjonering

Klaven bruker GNSS (som inkluderer GPS systemet) for sine posisjonsdata. Å plassere klaven på toppen av dyrets nakke gir oss best mulige forhold for å ta imot satellittdata. Samtidig er det verdt å merke seg at alle systemer som baserer seg på GNSS vil ha en naturlig variasjon på et par meter. Avhengig av ytre faktorer slik som vær, geografi og satellittens posisjon på himmelen kan det forekomme større variasjoner på flere meter. Det er anbefalt å ta dette med i beregningen når du tegner beiteområdet i appen.

 

Mobilnett

For at du skal kunne se hvor dyra oppholder seg, og gjøre endringer på gjerdene dine må klavene være tilkoblet mobilnett. Klavene er koblet opp på lavenergi 4G-nettet med et lite simkort for best mulig dekning over hele landet. Utrullingen av 5G nettet vil ikke påvirke dekningen til 4G nettet.

Det virtuelle gjerdet vil virke uavhengig av mobilnettet! Dersom tilkoblingen til mobilnettet forsvinner vil klaven fortsatt motta posisjonsdata og vil bruke dette til å holde dyret på plass. På den andre siden vil ikke klaven kunne sende posisjonsdata for oppdateringer i appen, og brukeren vil ikke kunne gjøre endringer på gjerdet.

 

Påsett av klave

Klaven festes ved å dra plastreimen gjennom åpningene i lukkemekanismen.

Klaven skal sitte løst på dyret. Det skal være en plass til en knyttneve mellom halsen dyret og festemekanismen når dyret ser framover. Husk at båndet vil stramme seg når dyret ser oppover. Klaven skal lett kunne skli rundt nakken på dyret.

Vekten på festemeksnismen vil holde klaven oppreist. Av og til vil du se at klaven sitter skjevt på, men det er ikke noe problem da den snart vil rette seg opp igjen.

 

Monil appen

I appen kan du holde oversikt over dyra dine og bestemme hvor de skal beite. Blant annet får du muligheten til å:

 • Finne gården din på et satelitkart
 • Tegne inn et eller flere virtuelt inngjerdede områder
 • Holde oversikt over klavene dine
 • Se hvor dyra oppholder seg
 • Se historikk på hvor dyra oppholder seg
 • Få varsler om dyr rømmer

 

Reparasjon og vedlikehold

Hver av klavens tre hovedkomponenter er utbyttbare. Dette lar deg for eksempel bytte ut en plastklave dersom den blir ødelagt. Hvis den elektroniske enheten blir ødelagt må den byttes ut med en reservedel eller sendes til oss for reparasjon. Sjekk våre kjøpsbetingelser for å se om du er dekket av garantien.

Etter beitesesongen bør klavene lades opp til over 80% av batterikapasieteten og vaskes med varmt vann før de lagres på et tørt og romtemperert område.

 

Verdt å vite

 

Sist oppdatert 26.5.2024

Trenger du mer hjelp?

Få hjelp av oss i support teamet

Hils på Ann Elinor, Eivind & Trond.