Blogg | Teknologi

Virtuelle gjerder med dyrevelferd i sentrum

Denne teksten er skrevet av Natascha Grinnell, Animal Scientist og Stipendiat ved Universitetet i Göttingen i Tyskland. Natascha har forsket på virtuell inngjerding i fire år og planlegger og gjennomfører forsøk med Monil, der hun bruker beitende storfe til sitt arbeid.

Leah Plotz
Markedsføringssjef/Head of Marketing

En ny teknologisk løsning for beitehåndtering

Virtuelle gjerder er en teknologisk innovasjon som har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Systemet erstatter fysiske gjerder med halsbånd på dyrenes hals for forenklet og effektiv beitehåndtering.

Selv om dette kan sammenlignes med kontroversielle treningshalsbånd for hunder, er det en viktig forskjell mellom de to teknologiene. Monils system gir full kontroll til dyret, med strenge betingelser som regulerer utslipp av elektriske signaler.

Hvordan Monils system fungerer

Med Monil-systemet definerer bønder virtuelle beiter i en smarttelefonapp. Når et dyr nærmer seg grensen for sitt tildelte virtuelle gjerde, sender Monil-halsbåndet ut et lydsignal for å signalisere dyret om å snu. Hvis dyret fortsetter å bevege seg forbi den virtuelle grensen, følger et elektrisk signal som en aversiv stimulans for å oppmuntre dyret til å vende tilbake til beiteområdet.

Vitenskapelig støtte for dyrevelferd

Flere internasjonale vitenskapelige studier har vist at husdyr effektivt kan lære og forstå systemet uten velferdsproblemer. Dyrene lærer raskt å reagere riktig på lydsignalet, noe som minimerer bruken av det elektriske signalet. Dyrevelferdseksperter (på den britiske dyrevelferdskomiteen) er enige om at med en riktig treningsperiode, der dyrene lærer å assosiere lydsignalet med den aversive stimulansen, blir ikke dyrevelferden kompromittert.

Treningsprotokoll med dyrevelferd i sentrum

Hos Monil har vi bygget videre på disse funnene for å designe en lett, pålitelig visuell gjerde-løsning. Vi forstår viktigheten av riktig opplæring for både bruker og dyr, og har et helt støtte-team dedikert til å veilede bøndene våre til best mulig opplevelse. Derfor har vi utviklet en brukermanual som inkluderer et treningsprotokoll basert på vitenskapelige forskningsfunn.

Monil-treningsprotokollen består av 3 trinn: akklimatisering og eksponering (hvor dyret blir vant til halsbåndet og omgivelsene, og blir eksponert for signalene fra halsbåndet for første gang), tilpasning (hvor dyret fortsetter å bli eksponert for en virtuell grense til det har forstått sammenhengen mellom lyd- og elektrisk signal), og til slutt kontroll (hvor den virtuelle grensen flyttes for å sikre at dyret forstår systemet).

Effektivitet og frihet for både dyr og bonde

Vi tror at ved å legge til rette for beitehåndtering og muliggjøre fjernovervåking av dyr, kan teknologien vår bidra til en positiv velferdsbalanse for husdyr (og mer bærekraftige matsystemer). Vår teknologi gjør ikke bare at flere dyr får tilgang til beite, men frigjør også tid for bønder til å engasjere seg med dyrene sine. I stedet for å reparere gjerder eller lete etter dem i skogen, vil du vite nøyaktig hvor de er og bli varslet hvis de bryter gjerdet.

Ønsker du å vite mer om virtuelle gjerder?

Hold deg oppdatert på Monil sine virtuelle gjerder.

Meld deg på nyhetsbrevet

Sist oppdatert 17.10.2024