Blogg | Kundehistorier

Bonden i byen bruker usynlige gjerder for effektiv beitekontroll

Isak Wergeland og Marte Øvergaard driver gård på Tanum ved Oslo med 13 Hereford kyr. Kyrne trives ute året rundt, og er godt mottatt av lokalbefolkningen.

Hereford kyr på vinterbeite med Monil
Hereford kyr på vinterbeite med Monil
Leah Plotz
Markedsføringssjef/Head of Marketing

Isak Wergeland og Marte Øvergaard er ikke de typiske studentene. Marte studerer jordbruk, og etter 3 års agronom utdannelse på Hvam VGS, jobber Isak nå som altmulig mann. Sammen benytter de et område på Bjerke gård på Tanum hvor de har sine 13 Hereford kyr nå på tredje år.

 

Isak Wergeland
Marte Øvergaard


Slependen/Tanum er ikke et sted som vanligvis forbindes med å være “ut på landet,” men her trives kyrne som også er ute om vinteren. De rolige kyrne ved siden av det lokale ridesenteret er populære. De unge bøndene opplever at de har vært veldig godt tatt i mot av beboerne i området.

Lokalbefolkningen synes det er veldig gøy å ha kyr i nærområdet, og barn kommer ofte på besøk hver dag. De dokumenterer eventyrene til flokken sin på Instagram-kontoen deres, @detgodekulivet.


Veien til virtuelle gjerder

Veien til Monil startet da Marte og Isak lærte hvordan en annen bonde hadde vært med å pilotteste klavene. Både Marte og Isak var lei av å måtte hente rømte dyr og ville ha en løsning til det. De lot seg inspirere av drømmen om å ha kyr uten å måtte løpe etter og hente dem når de rømmer. Begge tenkte at virtuelle gjerder kunne være et godt hjelpemiddel til driften deres. De hadde brukt teknologien Telespor tidligere til å tracke dyrene, så de var godt kjent med hvordan teknologi kan forenkle hverdagen deres.

De håpet på at klavene kunne være løsningen til en ganske så vanlig og irriterende situasjon blant husdyreiere: å hive seg rundt til aller døgnets tider for å løpe etter rømte kuer. “Det var en gang det var pøsende regn kl 09 på en søndagsmorgenen da vi måtte hive oss i bilen for å fange to oksekalver som hadde kommet seg inn i et boligfelt. Vi ville ha Monil for å slippe å måtte gjøre det igjen.” 

 

Meld deg på nyhetsbrevet

 

Hvordan klavene har blitt tatt imot av kyrne

Med et ridesenter like ved og utbygging som skjer omtrent overalt på Slependen, var det potensielt farlig for bøndene å ha dyr på rømmen. Dessuten tar det mye tid å sette opp gjerder, “og plutselig så faller et tre og ødelegger gjerdet,” som Marte sier.

Kua Adine som har aldri hatt respekt for fysiske gjerder var den første kua i flokken til å teste det virtuelle gjerdet. Når hun nærmet seg den virtuelle grensen, stoppet hun opp og snudde umiddelbart.

Vinterbeite i Bærum


Der dyrene får frisk luft året rundt

Monil opplever Marte og Isak som fremoverlente og opptatte av dyrevelferd, og derfor valgte vi de som pilotbønder for klavene våre. Vintertesten var ment å undersøke hvordan klaven tåler vanskelige forhold, slik som lave temperaturer og dårlige lysforhold, og ble derfor testet utendørs i januar. Klavene er ikke laget for å brukes ute året rundt, men en en slik test fikk stresstestet produktet.

Til tross for disse lovende resultatene, understreker Ann Elinor, Head of Customer Success, at klavene ikke er designet for vinterbruk. "Vi er utrolig takknemlige for at pilotbøndene våre, som Marte og Isak, stiller opp og tester nye ting. Selv om testen viste at klavene kan fungere under kalde forhold, anbefaler vi ikke bruk om vinteren på grunn av potensielle pålitelighetsproblemer," sier hun. "Dette betyr at selv om teknologien viser potensiale, er den beste bruken av de virtuelle gjerdene fortsatt begrenset til de varmere månedene."

 

Hereford med Monil klave
Monil Software Engineer Solveig Mohr koser ei ku med Monil-klave på

Sommerbeite i Vestmarka

Ambisjonene for Isak og Marthe er mange. Enn så lenge skal de fortsette på Bjerke Gård på Tanum, men drømmen er å kunne kjøpe seg en egen gård på sikt.

Akkurat i år er fokuset på en vellykket sommerbeite. Hereford-kyrne koser seg på sommerbeite i Vestmarka, og utnytter det gode kulivet så mye som mulig.


Vil du lese om flere bønder sine planer til sommerbeitet? Les artikkelen eller hør podkasten om Holen Gård i Gudbrandsdalen.

Opplev fremtidens gjerder du også - bestill Monil i dag.

Kjøp her

 

Ønsker du et uforpliktende tilbud? Registrer deg her:

 

Sist oppdatert 17.10.2024