Blogg | Kundehistorier

Bondens 3 beste tips for å komme i gang med Monil

Marianne, Maya, Amund og Lars deler sine erfaringer fra en sesong med Monil.
Marianne, Maya, Amund og Lars deler sine erfaringer fra en sesong med Monil.
Frida Marie Pedersen
Historieforteller

Familien Strand har gitt gården nytt liv

Strand Gård ligger idyllisk til på Rolvsøy i Fredrikstad, tett på både skog, turstier og en nærliggende jernbane. Her driver Lars og Marianne, sammen med barna Maya og Amund, den siste gjenværende kjøttfeproduksjonen i området.

Etter nærmere 70 år uten husdyr på gården har familien igjen brakt liv til stedet – nå fylt med kuer, hester, sauer, griser og to trofaste gårdshunder, Willy og Truls.

En utfordring med åpen beiting og kulturlandskapet

Lars ønsket en løsning lot kuene utnytte hele området – fra grøftekantene til de åpne markene – uten å forstyrre naturen og viltlivet.

Med kuene grassfôret, var det også viktig at de kunne være ute lengst mulig og utnytte etterbeite om høsten. "Kyr er født med jakka på," sier Lars med et glimt i øyet, og legger til at han håper å ha dem ute til jul for å spare på vinterfôret.

Da han kom over en annonse for Monil, ble nysgjerrigheten vekket. Etter litt research fant Lars ut at Monils virtuelle gjerder kunne være løsningen han trengte.

"Det å gjerde inn et område med strømtråd gjør jo noe med landskapet," forklarer Lars. "Med Monil kan vi la dyra gå fritt, og vi slipper å forstyrre naturen."

Fordelene med Monil på Strand Gård

Monil gjør det også enkelt å håndtere etterbeite, og GPS-funksjonen lar hele familien følge med på hvor dyrene er, noe som gir en ekstra trygghet.

Med Monils virtuelle gjerder kan Lars og familien på Strand Gård:

  • Ivareta kulturlandskapet ved å la kuene beite fritt uten permanente gjerder, noe som bevarer naturlige områder og dyreliv.
  • Gi kuene bedre fôr gjennom grassfôring, uten kraftfôr – kuene vokser seg store og robuste av naturlig beiting.
  • Holde dyrene ute lengst mulig og redusere vinterfôrkostnader, med mål om å ha kuene ute til jul.
  • Utnytte hele gårdsområdet, inkludert grøftekanter og mindre tilgjengelige steder, og mer langsiktig kunne bruke stripebeiting for å tilby friskt gress.

Lars sine 3 beste tips til deg som vurderer Monil

Lars legger ikke skjul på at det er en bratt læringskurve, både for dyr og mennesker. Han har blant annet slitt med mange rømninger. Etter noen måneder med Monils virtuelle gjerder har Lars samlet verdifulle tips til andre bønder som ønsker å komme godt i gang og unngå lignende utfordringer:

  1. Se på terrenget først – Bruk høydekart og kjenn på landskapet. Dyrene trives best når gjerdet følger naturens linjer, og det gjør oppsettet mye lettere.
  2. Inkluder liggeplassene i beiteområdet – Ved å inkludere liggeplassene innenfor det virtuelle gjerdet reduserer du fristelsen til å vandre utenfor, og dyrene får mer ut av beiteområdet.
  3. Kom i gang – ikke vent! – Det kan føles uvant i starten, men både du og dyrene venner dere fort til systemet. "Bonden må lære like mye som kua," forteller Lars.

Gården som et levende samlingspunkt og en fremtidsrettet drift

Som siste kjøttfeprodusent på Rolvsøy er Lars opptatt av å bevare både gården og muligheten for fremtidig drift.

"Landbruket trenger et løft, og Monil bidrar til det," sier han.

For Lars handler det om å drive effektivt og bærekraftig, samtidig som han bevarer kulturlandskapet. Med Monils virtuelle gjerder har Strand Gård fått en løsning som gjør gårdsdriften enklere og tryggere, slik at han kan fokusere på å skape et levende gårdsmiljø.

Et forbilde for oss i Monil

Vi i Monil er utrolig stolte av å ha kunder som Lars Strand, som deler sine erfaringer, ikke bare om vår teknologi, men også om hvordan det er å drive en moderne gård. Bønder som Lars spiller en viktig rolle i å forme fremtidens landbruk, og vi er takknemlige for innsatsen både for gårdsdrift og for å ivareta kulturlandskapet på Rolvsøy.

 

Opplev fremtidens gjerder du også - bestill Monil i dag.

Kjøp her

 

Ønsker du et uforpliktende tilbud? Registrer deg her:

 

Sist oppdatert 19.10.2024