Møtte på store og små utfordringer i sommer med Monil-klaven!

I vår produktutvikling i sommer har flere pilotbønder deltatt, hvor fem av dem er fra Lier. Her kan du lese om deres erfaringer med Monil-klavene.

Storfebonden med noen av de fine dyra sine.
Storfebonden med noen av de fine dyra sine.
Birgit Kyvik Wester

De siste to årene har vi i Monil jobbet intenst med å utvikle en ny virtuell gjerde løsning som kan forandre hverdagen for bønder som har dyr på innmark- og utmarksbeite. I vår produktutvikling i sommer har mange pilotbønder deltatt, hvor fem av dem er fra Lier. Vi oppsummerer deres erfaringer under, og du kan også lese mer i Lierposten her.

Hva er det vi snakker om? Jo, det er et halsbånd - eller som bøndene gjerne kaller det, en "klave." Disse klavene har som mål å bidra til å holde styr på beitedyrene når de er ute på utmarksbeite, slik at de ikke vandrer inn i boligområder eller andre steder de ikke hører hjemme. I stedet for å gjerde inn områder for å holde dyrene innenfor, tar klavene over denne oppgaven. Hver klave er utstyrt med sin egen lille mobiltelefon, som fungerer ved hjelp av GPS-signaler og et virtuelt gjerdesystem. Dyrene mottar lydsignaler fra klaven når de nærmer seg grensene for det definerte beiteområdet. Etter litt trening skjønner dyrene at de må snu når de hører pipelyden. Hvis de likevel nærmer seg "gjerdet," sender klaven ut et lite elektrisk støt.

 

Meld deg på nyhetsbrevet

 

Bedre kontroll over dyrene i tettbygde strøk

En av bøndene som har testet klavene, Henrik Aasland, sier at han er stort sett veldig fornøyd med resultatene. På et beite overfor Undersrud har han fem kuer med hvert sitt halsbånd. Aasland kan dermed følge med på hvor kuene er til enhver tid. Tidligere har han hatt utfordringer med at dyrene gikk inn i bebyggelsen, men dette året har han hatt bedre kontroll takket være klavene. Etter noen uker med trening har kyrne hans blitt vant til klavene og oppholder seg nå i det definerte beiteområdet.

 

Vi har hatt plunder hvert år med at dyra har gått ned i bebyggelsen, men i år har vi ikke hatt mange dyr på veien. Dette er fint for å få utnyttet beiteressursene i hele marka, sier Aasland.

 

Christian Odden, en sauebonde på Lierskogen, er også imponert over klavene. Han bruker dem på flere av sauene sine som går på utmarksbeite i Vestmarka.

 

Dette fungerer. Det er ikke tvil. Vi var spente før vi startet, men med «real time»-sporing kan vi enkelt finne skadde dyr, sier Odden.

Dyrevelferd

Halsbåndene må tåle vær og vind, og det har vært viktig å forsikre seg om at de ikke påfører dyrene unødvendig stress. Dyrevelferd er et viktig aspekt, og det er utført stresstester av kyr for å sikre at de ikke tar skade av halsbåndene.


I oktober er planen å tilgjengeliggjøre storfeklaven vår for bestilling for et utvalg interessenter. Vi fortsetter å videreutvikle produktet, slik at det etterhvert kan gi varsler om rovdyr- og hundeangrep, spore sykdom og til og med detektere brunst hos dyrene på sikt.

 

Hold deg oppdatert på siste raut

Meld deg på nyhetsbrevet

 

Ønsker du et uforpliktende tilbud? Registrer deg her:

 


#digitalegjerder #virtuellegjerder #virtualfencing

Sist oppdatert 17.10.2024