Revolusjonerer storfehold i Holtålen med virtuelle gjerder
Et intervju med bondeparet Tonje Smestu og Morten Urdshals
I Aunegrenda, en idyllisk bygd i Holtålen, driver Tonje Smestu og hennes samboer Morten Urdshals en innovativ gård som tar i bruk moderne teknologi for å forenkle og forbedre dyrehold.
Oppvekst og gårdsdrift
Tonje har vokst opp i Aunegrenda og har alltid hatt en forkjærlighet for dyrehold. Morten, som kom til gården som samboer, deler hennes entusiasme og har blitt en viktig del av driften. Sammen har de bygget opp en gård som i dag produserer alt grovfôret selv på deres 500 mål med slåttemark.
Ved siden av gårdsdriften jobber Tonje som arbeidsleder i industribedriften META AS, og Morten jobber som kirketjener. Det er mer enn nok oppgaver å ta tak i på gården, og de er glade for at sønnen Alexander Urdshals er med i driften. Planen er at han i fremtiden skal ta over.
Virtuelle gjerder: En ny epoke
De har nylig begynt å bruke virtuelle gjerder fra Monil for å holde styr på sine 39 mordyr og 7 kviger. Med de nye virtuelle gjerdene fra Monil har Tonje og Morten fått mer fleksibilitet og bedre kontroll over flokken. De har imidlertid erfart at det er viktig å ta hensyn til dyrenes vaner når man setter opp de virtuelle gjerdene.
"Kuene har faste ruter og liggeplasser, så vi har tatt hensyn til det. Vi er veldig fornøyde med at man kan gjerde inn et stort område," sier Tonje.
Utfordringer og løsninger
Selv om de virtuelle gjerdene har vært et godt hjelpemiddel i årets beitesesong, har paret også møtt noen utfordringer. "Noen kuer er hardere i hodet enn andre. En ku respekterte ikke støtene i starten, selv om vi så at hun fikk det. Hun bare bøyde hodet og gikk rett gjennom," forteller Morten. De opplever at de fleste kuene responderte godt på systemet under opplæringen.
Et viktig tips fra Tonje og Morten er å være nøye med hvor man setter opp gjerdet.
"Sett det for eksempel før en naturlig sti, og ikke på stien. Spesielt med kuer som er vant til området, for det er vanskelig å bryte vanen til vanedyr. Det stresser dyra," forklarer Tonje.
En fremtid med direktesalg av kjøtt
Tonje og Morten har store planer for fremtiden. De har valgt å fokusere på direkte salg til hotell og restauranter, samt salg av kjøttkasser. "Vi leverer alt privat og selger selv. Kalvene blir født i mars, og slaktes når de er 9-10 måneder," sier Morten.
"Vi gjør ting så lettvint som mulig, for å frigjøre tid til å stelle med dyra," sier Tonje.
Med de virtuelle gjerdene fra Monil har Tonje og Morten funnet en løsning som både forbedrer hverdagen og gjør gårdsdriften mer effektiv.
Opplev fremtidens gjerder- bestill Monil i dag.