Slik holder virtuelle gjerder kontroll på kyrne i ulendt terreng
For Fredrik Tjøgersen og Kristina Wittgren Næss har Monils virtuelle gjerde vist seg å være en uvurderlig ressurs i hverdagen.
Fredrik Tjøgersen og Kristina Wittgren Næss holder til på Vatnebu gård, et prosjekt de selv kaller galskap og verdens dyreste hobby. Her bor det også kyr, hester, sauer, geiter, gris og fjærkre i forskjellige varianter.
“Jeg får hjemlengsel når jeg driver her. Jeg er vant til Østerdalen som er ganske flatt og så kommer jeg hit til en kombinasjon av klipper og myr. Det er håpløst å sette opp gjerder her“ sier Kristina.
Trengte en løsning for å holde kontroll på kyrne
De trengte en løsning for å holde kontroll på kyrne i det ulendte terrenget, spesielt når de om sommeren deler opp flokken og sender dem til ulike beiteområder. For å finne en mer effektiv måte å håndtere dette på, tok de kontakt med Monil for å lære mer om deres klaver for virtuelle gjerder. Med Monils løsning kan de nå flytte gjerdene direkte fra stua, noe som har spart dem for det tunge arbeidet med å borre i fjellet, som de tidligere var nødt til å gjøre. Det har også gjort det lettere å gjøre ettersyn og å vite akkurat hvor kuene er til enhver tid.
Gården huser 15 kuer, 40 vinterforede sauer, 10 geiter, to griser og en rekke fugler. De har dørene åpne for skoleklasser og andre i nærområdet som ønsker å besøke dyr. Med mange ulike prosjekter gående i parallell, og setter derfor stor pris på Monil sparer dem tid og krefter i hverdagen.
"Vi begynte å bli drit lei av å slepe borremaskiner opp i fjellet. Nå kan vi enkelt flytte gjerdene fra stua ved hjelp av en app. Det er en enorm lettelse." - Kristina
Virtuelle gjerder ble løsningen
Det å ta i bruk virtuelle gjerder har endret måten de driver gården på. Systemet fungerer ved at dyrene bærer klaver som gir dem et lydvarsel når de nærmer seg grensen for beitet.
"Vi ville prøve noe som sparer oss for mye klatring i fjell. Vi så på andre løsninger, men da vi kom over Monil på Dyrsku'n i fjor og så utformingen av klaven, var det et enkelt valg," forteller Fredrik.
Etter en ukes opplæring av dyrene på et inngjerdet område kan Kristina og Fredrik flytte gjerdene uten å måtte sette opp fysisk gjerde, noe som har vært en stor tidsbesparelse.
"Det har tatt uker å sette opp gjerder her tidligere. Nå kan vi gjøre det på minutter, uten å forlate huset."
Viktig diskusjonspartner
I tillegg til å være kunde av Monil har de også stilt opp som pilotbønder. og har vært gode diskusjonspartnere om videre utvikling. De har hatt besøk av både apputviklere, kunderådgivere, designere og teknikere fra Monil som har vært der for å lære om produktet i felten.
«Kundestøtten fra Monil har vært utrolig rask. Hvis vi har et spørsmål, får vi svar med en gang. Det er gøy å se hvordan teamet deres jobber,» forteller Kristina.
Sparer tid og fysisk arbeid
Med virtuelle gjerdene fra Monil har Kristina og Fredrik funnet en løsning som både sparer tid og fysisk arbeid, samtidig som den gir en fleksibel og moderne måte å drive gården på. Gården på Vatnebu er et godt eksempel på hvordan teknologi kan forenkle tradisjonelt gårdsarbeid, og Monils produkt har vist seg å være en uvurderlig ressurs i hverdagen.
Ønsker du et uforpliktende tilbud? Registrer deg her:
Opplev fremtidens gjerder- bestill Monil i dag.